Türkçe

Kompozit Lamina Kaplama

Anasayfa > Hizmetlerimiz > Diş Tedavileri > Kompozit Lamina Kaplama
Kompozit Lamina Kaplama

Estetik diş hekimliğinde uygulanan en yaygın lamine prosedürlerinden biri olan kompozit laminalar, uygulamayı yaptıranların doğal dişlerini aşındırmadan gerçekleştirilebildiği için oldukça koruyucu bir tedavi yöntemidir. Dişlerin üzerindeki minimal estetik sorunların giderilmesi amacıyla uygulanan bu tedavi, oldukça kısa sürede tamamlanabilmektedir. Makale içeriğinde; kompozit lamina nedir, fiyatları ne kadardır, tedavi nasıl gerçekleştirilir, zararları var mıdır sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.


Kompozit Lamine Nedir?

Kompozit lamine; ön dişlerin şeklini ve rengini değiştirmek, diş yüzeyindeki kusurları kapatarak estetik bir görünüm kazandırmak için; dişlerin ön yüzeylerine kompozit reçinelerin yapıştırılmasıdır. Kompozit bonding uygulamalarında sadece belirli bir noktaya işlem yapılırken, lamine tedavisinde dişi ön yüzeyinin tamamı kaplanır.

Prosedürde, estetik ön diş dolgularında da tercih edilen beyaz renkli kompozitlerin içerisine cam kuvars parçacıkları gibi ışık geçirgenliğini artıran partiküllerin ilave edildiği geliştirilmiş materyaller kullanılır. Tek seansta uygulanabilmesi bu tedavinin en önemli özelliklerinden birisidir.

Kompozit Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Kompozit laminate veneer prosedürü, müdahale edilecek olan dişlerin sayısına göre tedavi süresi değişse de genel olarak 1 ile 1,5 saat içerisinde tamamlanır. Uygulamada ön hazırlık gerekmezken genel olarak tedavi prosdürü şu adımlardan oluşur:

  • İlk olarak diş hekimi, dişleri dikkatli bir şekilde temizleyip tedaviye hazır hale getirdikten sonra işlemlere başlar. Diş hekimi, malzemelerin dişlere tam manasıyla yapışmasına yardımcı olabilmek için diş minesinde ince bir tabaka çıkarmak zorunda kalabilir.  Dişlerin şekli ya da renginde minimal düzeyde değişiklikler yapılması gerekirse dişlerin törpülenerek aşındırılmasına gerek duyulmaz.
  • Hekim, hastanın diş rengine ve elde edilmek istenen sonuca göre kompozit renklerini hasta ile belirler seçer.
  • Tartarlar, bakteriler ve plaklardan temizlenen dişlere kompozit lamina materyalinin daha iyi tutunmasını sağlamak için özel asitlerlerler diş yüzeyi pürüzlü bir hale getirilir.
  • Pürüzlenen diş yüzeyine kompozit ile diş arasındaki esas bağlantıyı sağlayan ve bonding adı verilen solüsyonlar uygulanır.
  • Dişlerin rengine göre tercih edilen kompozit reçine, özel bir fırça yardımıyla dişlerin yüzey bölgelerine dikkatli bir şekilde uygulanır.
  • Uygulanan materyallerin sertleşmesi için ise mavi ışık kullanılır.
  • Tam manasıyla sertleşen materyaller, sonraki aşamada hekim tarafından diş formuna göre şekillendirilir.
  • Son olarak cila işlemi yapılır ve dişler, estetik bir görünüme kavuşur.